Според проверка на Капитал лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители

...
Според проверка на Капитал лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители
Коментари Харесай

Лидерите на ПП-ДБ не събраха кураж да гласуват срещу Пеевски и се въздържаха

Според инспекция на " Капитал "  лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители от Политическа партия са дали своят вот с " въздържал се ". Това са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев. Те не са натиснали бутона " срещу ". Същото са създали шефът на правната комисия Стою Стоев и сътрудниците му: Христо Даскалов, Калоян Икономов и Васил Стефанов.

Така най-важната фигура на Движение за права и свободи влезе в комисията, от която се чака да измисли промяната в главния закон - главният приоритет на новата съдружна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му водач Мустафа Карадайъ поддържаха кабинета " Дянков/Габриел " точно с аргумента, че го вършат, с цел да се организира конституционната промяна, която би трябвало да преструктурира правосъдната власт и да ограничи служебните държавни управления.

Те твърдяха, че това не значи, че застават зад новото държавно управление. А ръководещите непрекъснато декларират, че не се търсили помощта на Движение за права и свободи за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено съобщи през вчерашния ден: " Единственият късмет този парламент да оцелее политически и държавното управление да остане на власт е да се извърши конституционна промяна. "

По-рано през днешния ден Пеевски посети стаята на Политическа партия в Народното събрание, където беседва с депутата Никола Минчев. Това обаче не му оказа помощ, с цел да получи поддръжката на десните. За промяната в конституционната комисия поддръжката си дадоха, с изключение на съпартийците на Пеевски, също ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ - общо 109 депутати. Против и въздържали се бяха 75 парламентаристи от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и един от ГЕРБ-СДС.

" Възраждане ", която старателно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с Движение за права и свободи, въобще не се включи в гласуването. Така в действителност оказа помощ да бъде определен - в случай че 37-те депутати на партията бяха дали своят вот срещу или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине. Има Такъв Народ, които иронизираха също в стила на " Възраждане " обстановката, искрено гласоподаваха за включването на Пеевски в състава на значимата комисия. 

В дебата към решението се прояви най-много " Възраждане ". Зам.-шефът на партията Цончо Ганев подмина безмълвно ролята на герберите в цялата история, само че яростно атакува ПП-ДБ, че са сключили " брак по сметка " с Движение за права и свободи за парламентарна поддръжка. " Съвсем естествено е да платите първата цена. Тепърва ще имате да плащате ", предизвести той десните. А съпартиецът му Петър Петров присмехулно помоли десницата да съобщи на националистите протестните си плакати, които преди време са употребявали против ГЕРБ, тъй като в този момент на тях им трябват, с цел да смъкват новото държавно управление.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разяснява предлагането ехидно, въпреки че самичък твърдеше, че ще се постарае да не приказва по този начин. Той прикани „ Възраждане “ да поддържа промяната в конституционната комисия. „ Представете си хубостта на момента – в една комисия Христо Иванов и Делян Пеевски... Няма да се постанова Христо Иванов да върви с водно колело до Росенец “, сподели Йорданов с подигравка. Така сподели, че не знае, че Иванов в действителност не взе участие в тази комисия.

Репликира го лидерът на герберските депутати Десислава Атанасова. Също с подигравка, тя го поздрави, че е минал през катарзис. След това напомни, че в 46-ото Народно заседание Има Такъв Народ е попречила на депутати от ГЕРБ-СДС да влязат в парламентарните комисии тогава. И похвали Йорданов, че се отказал от ролята на честен съдник. Сценаристът й отвърна, че с сътрудниците му тогава възпрели хора, които биели деца на митинги.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи, че десницата няма да поддържа номинацията на Пеевски и изясни претекстовете си с пространна тирада. Той уточни, че излизането от рецесията изисква справяне с корупцията и беззаконието, а за това е належащо да се предоговорят изискванията, по които работи властта. По думите му, инструментът на тази смяна е точно конституционната комисия.

Според Иванов тя не трябва да се политизира с присъединяване на политически водачи, а да бъде оптимално експертна по състав. В същото време, смяната в Конституцията изисква доста необятен публичен консенсус, като за задачата десницата ще договаря с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и даже " Възраждне ". Това обаче, счита Иванов, би трябвало да стане по този начин, че да не се основат съмнения измежду жителите за подмолна договорка. Именно това, заключи той, не разрешава на неговата парламентарна група да избере Пеевски в комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който ръководеше правната комисия в предния парламент, съобщи, че персоналният състав на конституционната комисия е без значение, значимото е единодушието. Той уточни, че за съответните промени в главния закон, които би трябвало да се одобряват, ще бъдат нужни 180 гласа. А това изисква да се беседва с всички парламентарни групи. " Въпросът е на дипломация, с цел да реализираме най-големия вероятен консенсус в това Народно заседание ", заключи Чолаков.

Водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сопнато разгласи от трибуната, че с нейната партия никой не е разговарял. " Вашето задкулисие не ни харесва. Няма да бъдем част от това, само че ще бъдем отворени за естествени, кардинални и държавнически диалози за бъдещето на България ", наясно сподели Нинова.

Самият претендент не пророни нито дума по време на разгорещения спор. Партията му също не се включи, с изключение на при гласуването. По-рано, след диалога в стаята на Политическа партия, Пеевски изясни, че Движение за права и свободи и десницата имат лични планове за смяна в Конституцията, само че комисията би трябвало да създаде единствено един, който да бъде общ за всички.

 

Инфо: " Сега "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР